Strike a PAW!

,

Vlak na zonsopgang en net voor zonsondergang is het licht prachtig… dat zijn de gouden uren en dus de tijd om op pad te gaan met jouw hond en mooiste foto’s te maken. Al sinds mensenheugenis maken we foto’s van onze honden, maar sinds social media is er veel veranderd. Virtueel is bijna het nieuwe ‘real life’, zeker in deze bijzondere tijden. In deze blog schrijven we over foto’s van vroeger en nu, delen we ideeën over wat jij allemaal met je foto’s kunt doen en geven we je tips om de beste hondenfoto’s te maken. Strike a PAW!

FOTO’S VROEGER EN NU

Waar je vroeger een foto van een landschap, een vriend of dier maakte, om een herinnering vast te leggen voor later, voor jezelf en misschien voor vrienden en familie in je directe omgeving, maak je nu foto’s die je deelt met een veel grotere groep ‘vrienden’. Waaronder ook kijkers die je niet echt kent, maar die wel genieten van de door jou geplaatste hondenfoto’s.

Waarschijnlijk ben je bewuster van wat je wilt laten zien (en wat niet) en ben je bijvoorbeeld meer bezig met compositie, wat je wilt uitlichten en misschien voeg je ook teksten toe. Eigenlijk ben je stiekem steeds meer een ‘echte’ fotograaf aan het worden .

GEDULD EN ONTSPANNING

Toch is het vastleggen op de gevoelige plaat van onze liefste viervoeters, soms nog wel iets waar je flink wat geduld voor nodig hebt. Je wilt namelijk dat ene specifieke moment, precies die intense blik of de gaafste actie vastleggen. Dit gaat natuurlijk alleen maar met een ontspannen vrolijke viervoeter, een die zich vertrouwd voelt en er niet voor hoeft te ‘werken’. En dat betaald zich terug op het beeld: heel veel mooie, gave, interessante, bijzondere en unieke foto’s zien we op het internet! Sommige zorgen voor een lach en andere voor een traan. Maar bij hondenliefhebbers, bijna altijd, met een vorm van emotie!

De ogen moeten spreken en hoe scherper die zijn, hoe beter. Dan zie je de emoties en daardoor ook de persoonlijkheid van jouw dier.

Als je die perfecte foto dan hebt (en wij hondenliefhebbers vinden bijna alle foto’s van onze eigen viervoeters de perfecte foto hahaha) dan verdient die eigenlijk wel meer dan een plekje op Facebook of Insta alleen. Je vergeet soms bijna dat je er zoveel meer mee kan doen.

VEEL FOTOBESTANDEN EN WEINIG TASTBAAR

Je herkent het wel, de stampvolle fotomappen op je computer en telefoon, vaak ongeordend en altijd afgedaan als een klusje dat je later wel oppakt, als je wat meer tijd hebt. Wat dan vervolgens weer wordt uitgesteld. Herkenbaar?

Best zonde als je bedenkt dat diezelfde waardevolle foto sfeervol aan de muur kan hangen of dat je een fotoboek met mooie kaft op tafel hebt liggen voor vrienden en familie en samen mooie herinneringen kan ophalen, dat is toch weer even een hele andere dimensie.

Dus gingen wij aan de slag met een van de meest gelikete en favoriete foto’s van onze lieve Bikkel en we kozen daarbij op de website www.fotofabriek.nl, voor een heel origineel product, iets dat we bijvoorbeeld als cadeautje toe kunnen voegen aan de bestellingen van onze klanten: bierviltjes (altijd goed!).

Vind je ze niet gaaf geworden?

BIERVILTJES MAKEN 🙂

We hebben ze eenvoudig gemaakt met de Fotofabriek gratis online editor (door AvroTros Radar werden zij het beste getest). Je maakt zelf je ontwerp of gebruikt een sjabloon en voegt als je wilt nog tekst toe. Het is zo klaar, iedereen kan het. De bestelling was snel in huis en de (dikke) bierviltjes staan nu als aparte eyecatchers op tafel. Ik vind het daarnaast een origineel cadeau voor vrienden met huisdieren. Dat is altijd een schot in de roos natuurlijk! Wil je zelf ook bierviltjes maken met jouw eigen hond of voor een ander, klik dan hier voor meer informatie!

Dankzij al deze nieuwe creatieve inspiratie ga ik binnenkort ook aan de slag met het fotoboek (klik als je er zelf ook een wilt maken hier). Ik heb nog zoveel leuke puppyfoto’s bijvoorbeeld! Maar misschien ook nog de slingers, een mooie Mijn Bikkel kalender, ansichtkaarten, tegeltjes, oh, nog zoveel te wensen 🙂

SIMPELE TIPS VOOR HONDENFOTO’S

De perfecte foto te maken is een kunst. Er zijn allerlei websites waar je kunt lezen hoe dat moet en cursussen en opleidingen om te volgen. Tips die ik zelf alvast nuttig vond zijn:

  • Nummer 1 met stip: het moet ‘fun’ zijn voor jou en je hond! Als hij of zij vrij rondloopt, merken ze weinig van jouw geëxperimenteer. Maar als ze ‘poseren’, laat het dan vooral niet te lang duren en laat merken dat je superblij met ze bent. Belonen, belonen, belonen dus.
  • Nummer 2 met stip: heb altijd je mobiele telefoon ‘in de aanslag’, anders ben je altijd ‘net’ te laat.
  • Maak eerst wat proeffoto’s, dus zonder jouw hond, zodat je ongeveer weet wat je wilt. Dan gaat het daarna sneller en is jouw hond het niet al zat, voordat je wilt starten. 
  • Maak eens foto’s met de ‘burst’-functie op je mobiel, deze neemt foto’s heel snel achter elkaar. Je kunt daarna met ‘selecteer’ de beste foto eruit kiezen. Vooral heel handig als ze aan het bewegen zijn!
  • Experimenteer met de ‘portret’-functie, daar krijg je soms prachtige foto’s mee, want eigenlijk is het nemen van een dierenportret niet anders als het maken van portretfoto’s van mensen.
  • Laat onnodige achtergrond weg, schuif eens een meubel opzij of zet iets aan de kant of laat de achtergrond vervagen met bijvoorbeeld de vignetfunctie.  
  • Snij een foto bij, zodat het belangrijkste in beeld blijft. Of haal een detail eruit als het scherp genoeg is. Zo is ook de foto van het bierviltje van Bikkel ontstaan. Die is ook bijgesneden van een veel groter origineel.
  • Maak foto’s op ooghoogte om een menselijke emotie weer te geven. Al snap ik dat dat best een opgave is met een heel klein hondje 🙂
  • Ga samen met jouw hond op ontdekkingsreis en vind nieuwe perfecte plekjes voor jouw foto’s, honden vinden daarnaast nieuwe omgevingen (meestal) interessant en deze alertheid is mooi op je foto’s, als ze niet teveel afgeleid zijn 🙂
  • En als laatste, waar we ook ons artikel mee begonnen, benut de ‘gouden uren’ voor het beste licht!

Heb je zelf nog goed tips, die zijn natuurlijk van harte welkom. Deel je ze met ons hieronder?

Lieve knuffel,

Mijn Bikkel

 

Originele foto, later bijgesneden naar het bierviltje.

 

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.