Cookie Time

,

Als je aan Bikkel vraagt, wat zijn favoriete bezigheid is, dan staat met stip op nummer 1: eten. En met hem en Maddy nog miljoenen andere honden. Bij Bikkel merk je bijna geen verschil of iets lekker is, of heel lekker, of superlekker of subliem. Hap, slik, weg, altijd weer!

In deze blog stellen we je graag voor aan Marije Vaanhold, want als iemand kan vertellen over hondenlekkers, dan is deze hondenliefhebster dat wel. En we delen een handige lijst met producten die gevaarlijk zijn voor honden en die we soms wel in huis hebben en waar je dus mee moet oppassen. Handig om te weten, omdat we nog regelmatig horen dat niet iedereen dat weet! Deze lijst vind je onderaan deze blog.

LEKKERE KOEKJES MAKEN!
Trainingsnacks voor Bikkel en Maddy kocht ik meestal gewoon in de winkel. Altijd leuk om je trouwe maatjes te verwennen (op de juiste momenten :-)). Maar iets geven met ingrediënten die je zelf hebt uitgezocht, vers en zonder e-nummers en andere (ongezonde) toevoegingen, of in geval je hond geen makkelijke eter is, iets kunnen maken dat hij of zij echt lekker vindt, daar gaan we vandaag voor!

In onze webshop hebben we als hulpmiddel een originele cadeaudoos van Rex London met bakvormpjes en een paar recepten die je op weg kunnen helpen.
Maar vandaag schrijft onze gastblogger Marije Vaanhold, samen met haar vier ‘golden’ testers, over haar hobby en haar blogsite Homemade by Mrs. Vaanhold – Recepten voor honden en meer. De heerlijkste recepten voor hondenkoekjes komen van haar hand en uit haar oven en zij deelt er dan ook graag een met ons, speciaal gemaakt voor de gastheer van deze webshop: de enige echte KAASBIKKELS!

TESTEN DOOR BIKKEL EN MADDY
ZE hebben een superschattig proefzakje ontvangen en genoten van al het lekkers. Zacht aangepakt door Bikkel en lekker opgepeuzeld…check dit lieve filmpje.

Namens Bikkel: “Dankjewel Marije, voor jouw bakkunsten en jouw recept. Ik geef hierbij het ‘blog’ stokje aan je over!”

Homemade by Mrs. Vaanhold 

Hallo lieve baasjes en welkom in mijn blog ?!

Ik ben Marije Vaanhold, ben 42 jaar en woon samen met mijn lieve man en onze vier Golden Retrievers (Hayley, Doenja, Blossom & Babs) in de prachtige Achterhoek.

Ik ben altijd al dol op bakken geweest en toen we onze Hayley en Doenja kregen, ben ik me gaan verdiepen in het bakken van lekkers voor honden.

Wat mogen honden eigenlijk eten en wat niet enzovoort. Na enige research was ik al een heel stuk wijzer en begon ik met het bakken van mijn eerste hondenkoekjes.

Mijn dames vonden mijn baksels natuurlijk heerlijk en zo ontstond Kwispelkoekjes, een website waar je online mijn zelfgebakken koekjes kon bestellen.

Naast mijn baan als tandartsassistente werd dit steeds lastiger te combineren. Het was redelijk succesvol en ik kreeg steeds meer bestellingen. Echter niet genoeg om minder te gaan werken, maar te veel om kwispelkoekjes te combineren met mijn baan.

Na een tijdje heb ik helaas moeten besluiten om te stoppen met kwispelkoekjes. Althans met de website en de verkoop. Uiteraard bakte ik nog wel regelmatig koekjes, cakes en taartjes voor onze vier Golden Retrievers.

Al een tijdje volg ik Mijn Bikkel op o.a. Facebook of de website met handige en leuke hondenitems en een honden community. Op Facebook reageren baasjes enthousiast op de berichten en posten leuke foto’s en verhalen en ik bedacht me dat deze baasjes het misschien ook wel leuk zouden vinden om wat te bakken voor hun maatjes.

Dus stuurde ik begin mei een bericht naar Mijn Bikkel of ik een recept mocht plaatsen. Ze reageerden meteen heel enthousiast met de vraag of ik het leuk vond om een gastblog te schrijven.

“Oei” … dacht ik. “Ik heb nog nooit geblogd en kan ik dat wel?” Maar na kort nadenken bedacht ik mij dat dit eigenlijk wel heel erg leuk kan zijn en antwoordde: “Ik blog niet, maar ik vind het wel een heel leuk idee!”. Een dag later begon het te kriebelen en weer een paar dagen later is daar mijn eigen blogpagina: Homemade by Mrsvaanhold (klik hier voor meer info), recepten voor honden.

Speciaal voor Bikkel heb ik een lekker recept voor hondenkoekjes samengesteld. En bij deze de primeur ook voor jullie, want deze heerlijke kaas hondenkoekjes staan nog niet op mijn pagina!

RECEPT ‘KAASBIKKELS’

Ingredienten
90 gram bloem
30 gram geraspte jonge kaas
1 ei
1,5 theelepel olijfolie

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Klop het ei met de olie goed los, voeg dan de bloem en kaas toe en meng het tot een mooi soepel deeg. Rol het deeg daarna uit op een met bloem bestoven werkblad, steek de koekjes uit met een bakvorm en bak deze op een met bakpapier beklede bakplaat in het midden van de oven in ongeveer 18 minuten goudbruin.   

Als jouw hond allergisch is voor een van de ingrediënten, vervang deze dan door een andere.

Smul smakelijk lieve honden en als jullie baasjes ook van kaas houden, smul dan maar lekker mee!

Met een hartelijke groet van Marije, Hayley, Doenja, Blossom & Babs!

VOORBEELDEN GEVAARLIJKE PRODUCTEN:

 • Xylitol, zit in kauwgom, maar soms ook in ontbijtkoek en of in pindakaas.
 • Alcohol – de nieren van een hond kunnen dit niet afbreken.
 • Avocado – het vruchtvlees is niet zozeer schadelijk, meer de schil, pit en bladeren. De stof persin veroorzaakt braken en diarree.
 • Uien en knoflook – kunnen rode bloedcellen beschadigen en tot bloedarmoede leiden.
 • Chocolade – inmiddels al redelijk bekend, de stof theobromine veroorzaakt bijvoorbeeld hartproblemen en interne bloedingen.
 • Druiven en rozijnen – zeer giftig voor de hond en kan leiden tot acuut nierfalen.
 • Noten – kan de maag bijzonder van streek brengen, met extra aandacht voor de macadamianoot, deze veroorzaakt koorts, overgeven, sloomheid en stuiptrekkingen.
 • Zout – super giftig, het veroorzaakt braken, diarree krijgen, oedeem krijgen of zelfs een epileptische aanval, ook niet gebruiken om je hond geforceerd te laten braken!
 • Klokhuis van appels – of andere pitten van fruit kunnen giftig zijn wanneer er blauwzuurgas vrijkomt.
 • Varkensvlees (rauw) – kan het virus van Aujesky bevatten. Dat is totaal ongevaarlijk voor mensen, maar zeer gevaarlijk voor honden.  
 • Een uitgebreide en up-to-date lijst van alle giftige stoffen en planten kun je vinden op https://www.licg.nl/vergiftiging-bij-huisdieren/

Heeft jouw hond een van deze producten binnengekregen, raadpleeg dan een dierenarts!