Zo houden wij Bikkel en Maddy gezond!

,

Omdat we allemaal natuurlijk zielsveel van onze honden houden en ze zo lang mogelijk bij ons willen hebben, doen we er alles aan wat binnen onze macht ligt om hun gezondheid te waarborgen. Meer dan dat kunnen we niet doen. De natuur biedt ons de mogelijkheid op zoek te gaan naar balans voor een goede gezondheid van onszelf en onze honden. Rust, regelmaat en reinheid helpen daarbij en vereisen wilskracht en inzet zowel geestelijk als lichamelijk.

Wij kunnen (en zullen) hier nog veel interessante blogs over schrijven. Hoe vinden jij en jouw hondenvriendje rust, regelmaat en reinheid? Tips van professionals en (ervarings)deskundigen op het gebied van training, voeding en welzijn gaan we zeker nog met jullie delen. Vandaag starten we met onze ervaring en gedachten over inenten en titeren en vertellen wij jullie waarom wij hier gebruik van maken voor onze Maddy en Bikkel.

Wel of niet inenten?

Alweer jaren geleden vonden wij dat wij onze gezonde honden liever niet meer standaard jaarlijks onnodig wilden inenten, als het nodig is uiteraard wel. Maar was het wel echt noodzakelijk? Moesten we niet beter controleren of we niet onnodig iets aan onze honden geven? Ze zijn super fit.  Waarschijnlijk vragen velen met ons dit ook af, is standaard inenten wel de enige optie? Voor sommigen van jullie is het ‘titeren’ misschien al heel normaal, voor anderen is het nog totaal onbekend. Wij hadden al vaker gehoord over titeren (meten van de hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) en stelden dit dan graag ook voor aan onze dierenarts. Zij stond open voor het afnemen van de test en al snel bleek uit de uitslag dat Bikkel en Maddy meer dan voldoende afweerstoffen in hun bloed hebben en mede dankzij het algemene gezondheidsonderzoek kregen zij op dat moment geen inentingen (m.u.v. de enting voor de ziekte van Weil). Nu nog steeds niet overigens, de testen geven nog steeds aan dat het niet nodig is.

Maak ook jouw eigen keuze op basis van kennis!

Om de mogelijkheid van titeren breder onder de aandacht te brengen, schrijven wij deze blog graag. Het is belangrijk om te weten dat je een alternatief hebt. Iedereen staat vrij om te kiezen waar hij of zij zich goed bij voelt en door je van de nodige kennis te voorzien, kun je bewust voor het ene of juist het andere of soms wel beide kiezen. Vanuit gesprekken met vrienden merken wij dat er nog best veel hondeneigenaren zijn, die niet op de hoogte zijn van deze mogelijkheid (titeren) en er misschien wel voor zouden kiezen als ze die informatie hadden gekregen. Nu zijn wij natuurlijk geen dierenarts en om toch de juiste informatie te geven, hebben wij dit artikel gemaakt met behulp van informatie van de specialisten van VacciCheck.nl.

Afbeelding met hond, kijken, dier, binnen
Automatisch gegenereerde beschrijving

Onderaan deze blog vind je de volledige informatie van VacciCheck terug. Hier alvast wat informatie om je een beeld te geven.

Met een druppeltje bloed en de VacciCheck kan een dierenarts binnen 30 minuten bepalen of een vaccinatie nodig is en of een vaccinatie goed is aangeslagen.  

Een hond blijkt vaak langer antilichamen tegen de ziekten in zijn bloed te hebben dan de termijn die voor herhalingsvaccinaties wordt aangehouden. Opnieuw een vaccinatie is dan niet nodig. Aan de andere kant: niet alle vaccins slaan aan. En is het dus niet zo dat een vaccinatie er altijd voor zorgt dat je hond of kat beschermd is. Bij pups speelt de aanwezigheid van antilichamen van de moeder in hun bloed een rol of een vaccin al dan niet aanslaat en dat geeft onzekerheid. Met de VacciCheck meet je de antilichamen in het bloed en vaccineer je indien nodig op maat of aangevuld met andere vaccinaties als leptospirose en kennelhoest.

 

Info VacciCheck over uitslagen

Als de uitslag bekend is zal de dierenarts adviseren of een vaccinatie nodig is of niet. Bij een waarde van S3 en hoger is het dier voldoende beschermd en is er geen vaccinatie nodig. Het dier hoeft pas over drie jaar opnieuw getiterd te worden en kan voor die periode worden afgetekend in het dierenpaspoort. Bij een waarde van S2 is de hoeveelheid antilichamen nog voldoende, maar dan luidt het advies meestal om na één of twee jaar opnieuw te titeren. Is de uitslag een S1 of S0? Dan zal een dierenarts adviseren om te vaccineren. Bij hun advies houdt de dierenarts altijd rekening met de conditie en de leefomstandigheden van het dier. In een regio waar de kans om hondenziekte op te lopen – grensstreek, vossen – groot is, zal er sneller worden gekozen om te vaccineren.

Waarom zou je titeren met VacciCheck?

Waarom al die moeite? Omdat je je dier niet onnodig wilt belasten met een vaccinatie, maar je wilt er wel zeker van zijn dat het voldoende beschermd is. Ook omdat je inmiddels begrijpt dat zelfs als een dier het hele vaccinatieprotocol heeft doorlopen, het toch kan gebeuren dat een vaccin niet is aangeslagen.

Minder vaccineren betekent minder belasting van het immuunsysteem. Zeker dieren die eerder gevoelig hebben gereageerd op een vaccinatie wil je niet onnodig belasten. Dat geldt zeker voor kwetsbare dieren met een auto-immuunziekte, epilepsie of allergieën. Ook oudere dieren zijn gevoeliger voor de belasting van een vaccinatie.

Bij pups is titeren de manier om te meten of de maternale immuniteit is afgenomen. Hiermee bepaal je dus het beste moment van vaccinatie. Zijn er nog veel maternale antilichamen aanwezig dan zal het vaccin voor die ziekte niet aanslaan bij de pup of kitten. Na de vaccinatie meet je met VacciCheck of de vaccinatie effectief is geweest. In fokprogramma’s kan met VacciCheck ook de antilichamen van het moederdier worden gemeten. Bij honden uit het buitenland is de vaccinatiestatus soms onzeker of onbekend. Met de test meet je of je hond voldoende beschermd is.

Ben je op zoek naar een titerende dierenarts in jouw buurt? Raadpleeg dan hier de locatiekaart. Daar vind je alle dierenartsen waarvoor VacciCheck de dagelijkse praktijk is. Op deze website vind je trouwens nog veel meer informatie. Natuurlijk kun je er ook jouw eigen dierenarts naar vragen, met de kennis die je nu hebt.

Klik en lees hier de volledige informatie van VacciCheck!

Voor nu weer een lieve gezonde groet,

Bikkel

 

Met dank aan www.vaccicheck.nl en www.nmlhealth.com!

DierDier

BEN JIJ ONZE SUPPORTER EN WIL JIJ MIJN BIKKEL STEUNEN?
Gebruik dan bijvoorbeeld de linkjes op onze pagina naar partners zoals Bol.com als je toch van plan bent om daar iets te bestellen. Dit levert ons een kleine bijdrage op en daarmee kunnen wij de website en content onderhouden. En belangrijk: het kost jou niets extra! ALVAST BEDANKT NAMENS BIKKEL EN MADDY!